Etsi
Keuhkokuntoutus

Kurkunpään poisto muuttaa keuhkojen toimintaa. Onneksi vuosien mittaan on kehitetty erilaisia lääkinnällisiä laitteita ja apuvälineitä, joilla voidaan vähentää sen kielteisiä sivuvaikutuksia ja varmistaa, että elimistö sopeutuu siihen hyvin.

Keuhkojen toiminnot

Keuhkot ovat elämälle välttämätön elin. Sisäänhengittäessä keuhkoihin pääsee elintärkeää happea, mistä se siirtyy verenkiertoon. Uloshengittäessä verestä vapautuu hiilidioksidia ja se poistuu elimistöstä.

 

Keuhkot tarvitsevat lämmintä ja kosteaa ilmaa

Ennen kurkunpään poistoa ihmiset hengittävät ylähengitysteiden, eli nenän ja/tai suun ja kurkun kautta. Ylähengitystiet – ja etenkin nenä – muuntavat hengitettävää ilmaa. Niissä sisäänhengitysilma lämpenee, kostuu ja suodattuu. Saapuessaan keuhkoihin ilma on jo saavuttanut 37 asteen kehonlämpötilan ja 100 % kosteusasteen, mikä on keuhkojen optimaaliselle toiminnalle tarvittava kosteustaso.

Leikkauksen jälkeen potilaat hengittävät kaulassa olevan avanteen kautta nenän sijaan. Sisäänhengitetyn ilman lämpötila ja kosteus eivät ole näin ollen enää henkitorveen ja keuhkoihin saapuessaan optimaaliset.

Henkitorvi ja keuhkot reagoivat muuntamattomaan sisäänhengitysilmaan (jos ilma on liian kylmää ja liian kuivaa) erittämällä enemmän limaa. Tämä aiheuttaa yskimistä ja lisää riskiä sairastua hengitysteiden tulehduksiin.

 

Miksi kosteuslämpövaihtimen käyttö on tärkeää

Kosteuslämpövaihtimen (HME) käytöllä voidaan korvata menetettyjä ylähengitysteihin kuuluvien nenän, suun ja kurkun toimintoja. Kosteuslämpövaihdin lämmittää, kostuttaa ja suodattaa sisäänhengitysilmaa parantaen keuhkojen yleistä terveyttä.

Olemme suunnitelleet kosteuslämpövaihtimemme toimimaan erilaisissa tilanteissa riippuen päivänajasta ja siitä, mitä olet tekemässä. Suosittelemme, että käytät:

  • Provox XtraFlow’ta ollessasi aktiivinen (esim. käydessäsi kävelyllä tai ostoksilla).
  • Provox XtraMoistia vähemmän aktiivisina hetkinä (esim. kotona rentoutuessa, ruokaa laittaessa tai TV:tä katsoessa).
  • Provox Micronia suojaamaan itseäsi bakteereilta ja viruksilta.
  • Provox Lunaa uutena yöaikaan käytettävänä ratkaisuna, jonka avulla nukut mukavammin.

 

Saadaksesi kosteuslämpövaihtimesta mahdollisimman paljon hyötyä sitä on tärkeää käyttää vuorokauden ympäri jokaisena viikonpäivänä.