Etsi
close

Tervetuloa Atos Medicalille

Valitse maa

Suomi
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Vahvista valintasi
  • Maa:Suomi

Mitä laryngektomia tarkoittaa?

Totaalilaryngektomia eli kurkunpään täydellinen poisto on toimenpide, joka tehdään pitkälle edelleen syövän tapauksessa kurkunpäähän tai sen lähelle. Kurkunpään täydellisen poiston läpikäyminen voi olla ylivoimaiselta tuntuva kokemus, mutta et ole yksin. Ympäri maailmaa on yli 100 000 saman leikkauksen läpi käynyttä. Hyvän elämänlaadun saavuttaminen uudelleen on mahdollista.

Kurkunpään täydellisen poiston aikana kurkunpää eli larynks poistetaan. Kurkunpään poiston jälkeen hengittäminen tapahtuu kaulassa olevan aukon kautta suun ja nenän sijaan.

Se on elämän mullistava kokemus, mutta kurkunpään täydellisen poiston jälkeen on kuitenkin mahdollista nauttia jälleen elämästä. Yskiminen voi vähentyä minimiin, puhumisen voi opetella uudelleen ja myös tuoksuista ja mauista voi jälleen nauttia.

Seuraukset

Kurkunpäällä on useita tärkeitä tehtäviä. Siellä sijaitsevat puheäänen muodostavat äänihuulet. Kurkunpää toimii apuna myös hengittämisessä ja nielemisessä. Näin ollen kurkunpään poistaminen johtaa ensinnäkin äänen muutoksiin ja lisäksi myös muutoksiin hengittämisessä, nielemisessä ja haistamisessa.

Uusi äänesi

Ihminen ilmaisee äänensä avulla ajatuksiaan ja tunteitaan. Se on itse asiassa tärkeä osa jokaisen identiteettiä. Oman äänen menetyksellä saattaa olla merkittävä vaikutus kommunikointikykyyn. Hyvä uutinen on se, että äänen muodostamiseksi on useita uusia tapoja. Leikkauksen jälkeen työskennellään yleensä puheterapeutin kanssa puhumisen oppimiseksi uudelleen.

On olemassa kolme eri puhemenetelmää, joita voidaan opetella käyttämään leikkauksen jälkeen: ruokatorvipuhe, puhevibraattori ja henkitorvi-ruokatorvipuhe.

Henkitorvi-ruokatorvipuhe on tavallisin puhumismenetelmä ja sitä pidetään onnistuneimpana. Sen avulla voidaan tuottaa luonnollisimman kuuloista, sujuvinta ja helpoimmin ymmärrettävää puhetta.

Henkitorvi-ruokatorvipuheen aikaansaamiseksi (lyhyesti: HR-puhe) henkitorven ja ruokatorven välille tehtävään pieneen aukkoon asetetaan ääniproteesi.

Tämä tekniikka voidaan oppia melko nopeasti leikkauksen jälkeen ja se on suhteellisen helppo oppia.

Käytettäväksi voidaan antaa myös elektroninen laite nimeltään puhevibraattori. Se on laite, joka asetetaan kaulalle ja nappia painettaessa se saa aikaan elektronisen äänen, joka toimii puhujan äänenä.

Vaihtoehtoisesti voidaan opetella myös ruokatorvipuhe. Tällaisessa puhetavassa työnnetään pieniä määriä ilmaa suusta ruokatorveen ja röyhtäistään ilma takaisin ulos.

Nenän toiminnot

Nenä tekee muutakin kuin vain haistaa asioita – se lämmittää, kostuttaa ja suodattaa hengitysilmaa. Tällä tavoin ilman saapuessa keuhkoihin se on jo saavuttanut kehonlämpötilan ja sisältää tarvittavan määrän kosteutta keuhkojen asianmukaista toimimista varten.

Leikkauksen jälkeen hengitys tapahtuu kaulassa olevan avanteen kautta, joten nämä nenän toiminnot menetetään. Avoimen avanteen kautta hengittäminen aiheuttaa keuhkojen lämpötilan ja kosteustason putoamisen. Keuhkot reagoivat tähän erittämällä enemmän limaa. Tämän vuoksi yskiminen lisääntyy (kuin kärsisi vilustumisesta) ja henkitorvi voi tuntua ärtyneeltä.

Kosteuslämpövaihtimet (HME:t) (Heat and Moisture Exchangers [HMEs]), kuten Provox XtraHME, on kehitetty nenän toimintojen korvaamiseen. Ne toimivat apuna keuhkojen ”ilmaston” tasapainottamisessa. Niitä käytetään yötä päivää avanteen edessä ja ne toimivat apuna sisäänhengitetyn ilman lämmön ja kosteuden säilyttämisessä. Tällä tavoin limaneritys normalisoituu ja yskiminen vähenee. HME:T ovat erittäin tärkeitä ja toimivat apuna myös avanteen sulkemisessa puhuttaessa.

Haluatko tietää lisää Provox XtraFlow HME:stä ja Provox XtraMoist HME:stä?

Haistaminen laryngektomian jälkeen

Nenän toinen tärkeä toiminto on haistaminen. Leikkauksen jälkeen ei pysty hengittämään nenän kautta, joten haistaminen ei toimi yhtä automaattisesti kuin ennen. Sen sijaan voi opetella erityistekniikan nimeltään NAIM (Nasal Airflow Inducing Maneuver – eli nenän kautta kulkevaa ilmavirtaa lisäävä menetelmä) ilman siirtämiseksi nenään ja asioiden haistamiseksi.

Mahdollisuus puhua kädet vapaina

Viime vuosina eräs kehityksen pääalueista on ollut kädet vapaina tapahtuva puhe. On kehitetty erityislaitteita ja lisäosia, joiden avulla on mahdollista käyttää ääniproteesia ilman avanteen sulkemista kädellä.

Onko sinulla on kysyttävää, tai haluat muuten olla yhteydeyssä meihin?

Laita yhteydenottopyyntö

Kun olet hyväksynyt pyyntösi, vastaamme siihen arkena vuorokauden kuluessa.
*Pakolliset kentät
Haluaisin, että minuun otetaan yhteyttä:

Tai ota yhteyttä suoraan

Finland
Puh: + 358 (0) 30 622 7518
Näe yhteystietoluettelo täältä