Etsi
close

Tervetuloa Atos Medicalille

Valitse maa

Suomi
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Vahvista valintasi
  • Maa:Suomi

Äänen kuntoutus

Samoin kuin kävisit fysioterapiassa urheiluvamman jälkeen, sinun on tärkeää ymmärtää, että puhekykysi on erilainen ennen kurkunpään poistoa ja sen jälkeen. Täyteen toipumiseen tarvitaan siirtymäaikaa, jonka aikana tehtävät ääniharjoitukset tukevat paranemista.

Miten ”ääni” syntyy

Ennen kurkunpään poistoa äänen tuottavat kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet. Luonnollinen ääni saa alkunsa näistä äänihuulista. Uloshengitettäessä ilma kulkee äänihuulten välistä, joiden rytmikäs avautuminen ja sulkeutuminen synnyttää äänen.

 

Äänesi on erilainen leikkauksen jälkeen

Laryngektomia tarkoittaa sitä, että kurkunpääsi on poistettu – äänihuulet mukaan lukien. On kuitenkin useita eri tapoja saada ääni takaisin puhe- ja kielipatologin avustuksella.

Kolme yleisintä leikkauksen jälkeen opittua äänentuottomenetelmää ovat: puhe ääniproteesin avulla (trakeoesofageaalinen eli henkitorvi-ruokatorvipuhe), puhe puhevibraattorin avulla ja esofageaalinen eli ruokatorvi-puhe.

Äänesi kuulostaa erilaiselta kuin ennen, koska se ei tule enää äänihuulista. Esofageaalisessa ja trakeoesofageaalisessa puheessa ääni saa sen sijaan alkunsa ruokatorvesta.

Puheterapeutit voivat auttaa siirtymään näihin puhemenetelmiin keskittymällä eri tapoihin saada äänesi niin selkeäksi ja helpoksi ymmärtää kuin mahdollista.