Etsi
close

Tervetuloa Atos Medicalille

Valitse maa

Suomi
Europe
Belgique (Français)
België (Nederlands)
Danmark
Deutschland
España
France
Italia
Nederland
Norge
Polska
Portugal
Schweiz (Deutsch)
Suisse (Français)
Suomi
Sverige
UK (English)
Asia
中文(大中華)
日本語 (Japan)
Americas
Brazil
Canada (English)
Canada (French)
USA (English)
Oceania
Australia (English)
New Zealand (English)
Other
International
Vahvista valintasi
  • Maa:Suomi

Kotiinpaluu

Sairaalasta kotiutumisen jälkeen stooman hoito saattaa tuntua pelottavalta. Itse asiassa se helpottuu ajan myötä. Pian elämä voikin alkaa tuntua jälleen mukavalta.

Kotiinpaluu kurkunpään täydellisen poiston jälkeen ei ole helppoa. Tiedämme sen. Aikaa myöten elämä alkaa kuitenkin tuntua mukavalta.

Tiesitkö?

  • Voit vähentää yskimistä
  • Voit oppia käyttämään ääntäsi uudelleen
  • Voit edelleen nauttia tuoksuista ja mauista
  • Voit nauttia elämästä kurkunpään täydellisen poiston jälkeen

Nöellen ääni

Tutustu Nöelleen ja hänen tarinaansa siitä, miten hän sai hyvän elämänlaadun takaisin leikkauksensa jälkeen

Avanteen hoito helpottuu päivä päivältä

Sairaalasta kotiutumisen jälkeen avanteen hoito saattaa tuntua hieman pelottavalta. Itse asiassa se helpottuu ajan myötä. Pian elämä voikin alkaa taas tuntua mukavalta.

Avanne johtaa suoraan keuhkoihin, joten sen pitäminen peitettynä on tärkeää. Kosteuslämmönvaihdinta (HME) tulee käyttää päivin öin. Se antaa hengitysilmalle lämpöä ja kosteutta. Tällä tavoin se tekee työn, jonka nenä tavallisesti hoitaisi.

Pidä avanne puhtaana ja limattomana. Pyydä puhdistamiseen lääkäriltä tarkat ohjeet. Älä puhdista sitä millään välineellä, joka on niin pieni, että se voisi pudota aukosta sisään. Pikkusormi on hyvä mitta vertailuun avanteen kokoon nähden. Parantumisen myötä avanne voi kutistua. Se on normaalia, mutta avanne ei saa päästä liian pieneksi, koska se voi aiheuttaa hengästymistä. Jos tuntuu siltä, että avanteesi pienenee liikaa, ota ripeästi yhteyttä lääkäriin. Avanteen pitämiseksi avoimena saatetaan tarvita Provox LaryTubea (pehmeää silikoniputkea). Liimapohjan tavoin se pitää Provox HME:n paikoillaan, jotta sitä voidaan käyttää kellon ympäri.

Yskimisen ja limanmuodostuksen vähentäminen

Kurkunpään poiston jälkeen yskittäessä lima tulee ulos avanteesta suun sijaan. Tiedämme, että se on turhauttavaa, mutta tämä helpottuu ajan myötä. Jos pidät Provox HME:tä käytössä jatkuvasti, limanmuodostus vähenee.

HME säilyttää lämpöä ja kosteutta hengitettäessä ulos, ja lisää sen takaisin ilmaan hengitettäessä sisään. Kurkunpään poisto on katkaissut hengitystien nenään ja suuhun, joten nenä ei enää hoida tätä toimintoa automaattisesti. Tämän vuoksi keuhkot erittävät enemmän limaa, ellei niitä suojella.

Jos sinua yskittää, poista HME ja peitä avanne nenäliinalla. Samalla tavoin kuin suun peittäminen yskittäessä, tämä suojelee sekä sinua itseäsi, että ihmisiä ympärilläsi. Joskus sitä ei kuitenkaan ehdi tehdä. Poista siinä tapauksessa HME ja pyyhi se puhtaaksi nenäliinalla. Jos HME:n sisään pääsee limaa, sen tilalle voidaan vaihtaa uusi. Älä kuitenkaan pese sitä, sillä silloin se lakkaa toimimasta. Yskimisen jälkeen lima tulee aina pyyhkiä pois huolellisesti, jotta voidaan varmistaa, ettei liimapohja löysty eikä iho ärsyynny liikaa.

Puheen muodostamisen oppiminen

Äänemme tekevät meistä yksilöllisiä, koska ne ovat tapamme välittää ajatuksiamme ja tunteitamme.

Nopein ja luonnollisin tapa puheen palauttamiseksi on puhuminen ääniproteesin avulla. Proteesi asetetaan henkitorven ja ruokatorven välille tehtyyn, uuteen aukkoon. Kirurgi voi tehdä tämän toimenpiteen laryngektomian aikana tai sitten, kun olet parantunut. Näin se toimii: kun avanne suljetaan, ilma virtaa keuhkoista proteesin kautta kurkkuun. Ilma saa aikaan kurkun takaosassa olevan kudoksen värähtelyn ja tuottaa ääntä.

Puhumisen oppimiseksi uudelleen on useita eri tapoja, kuten äänivibraattorin käyttö tai ruokatorvipuhe.

Haistamisen ja maistamisen oppiminen uudelleen

Makujen aistiminen on tärkeä osa ateriaa. Ruoka maistuu erilaiselta, kun ilmaa ei virtaa nenän läpi tuoksuja kuljettaen. Ruoan maistaminen ja tuoksujen haistaminen voidaan oppia uudelleen, kyse on vain tekniikasta. Periaatteessa se on vain haukottelua suu suljettuna. Tekniikkaa kutsutaan ”kohteliaaksi haukotukseksi”. Jos haluat tietää siitä lisää, ota meihin yhteyttä.

Jatkaminen eteenpäin

Jos käytät ääniproteesia, olet varmasti pian valmis puhumaan kädet vapaina. Olemme mielellämme mukanasi ottaessasi sen jännittävän askelen eteenpäin. Kun olet tottunut Provox HME:hen ja ihosi on parantunut riittävästi kestääkseen parhaan kiinnityksen, pystynet puhumaan hyvin. Voit yhdessä lääkärisi kanssa päättää, milloin haluat kokeilla Provox FreeHands FlexiVoicea, jonka avulla pystyt puhumaan kädet vapaina HME:n kanssa.

Voimmeko auttaa sinua jotenkin?

Yhteydenotot